#donordate: bloed geven en bijpraten

#donordate: dat wordt volgens mij hét woord van 2019. Zeg dat ik het gezegd heb!

Ik lanceerde de hashtag op mijn verjaardag (11 januari 2019) en precies op dat moment kwam ook het Rode Kruis met de hashtag #mijneerstekeer op de proppen, als startschot van hun nieuwe campagne om bloed geven te promoten. Toeval bestaat niet.
‘Jaarlijks vallen 40.000 donoren tijdelijk of permanent uit door ziekte of zwangerschap, gingen ze op reis naar het buitenland of lieten ze een tatoeage plaatsen’, zegt Ine Tassignon van Rode Kruis Vlaanderen in Het Laatste Nieuws. ‘Om onze bloedvoorraad op peil te houden, zoeken we dus constant nieuwe donoren. Voor het eerst bloed geven, is een drempel waar je over moet, net zoals je eerste kus, je eerste autorit als chauffeur of je eerste trip naar het buitenland. Eens je die stap hebt gezet, volgt een volgende keer veel vlotter.’

#donorwatte?
Maar wat is dat nu, zo’n #donordate? Wel, dat is afspreken en bijpraten met een vriend(in) en ondertussen je arm uit de mouw steken, om broodnodig bloed laten tappen. Mijn doel is het komende jaar (en de jaren die daarop volgen) zo vaak mogelijk bloed, plaatjes en plasma te doneren. En ik wil dat graag zo gezellig mogelijk maken!

Waarom?
Dat zulke kleine gestes van groot belang kunnen zijn, voelen wij hier (minstens) elke zondag van wel heel dichtbij. De immuunstoornis van Aster en Ramses wordt namelijk behandeld met Hizentra. Dat medicijn wordt gemaakt uit plasma van menselijke donoren en dienen we hen elke week toe. En wees gerust, zij zijn niet de enigen die er wel bij varen! Er zijn nog meer dan genoeg andere kinderen en volwassenen die het rode goud goed kunnen gebruiken.

#dankjewel
Vanmiddag plande ik mijn eerste #donordate in. Het is zonde dat ik dertig moest worden voor #mijneerstekeer waarheid werd. Maar beter laat dan nooit, toch? De volgende keer staat plasma op de planning. Ik ga op 8 februari opnieuw doneren in Gent en plan ook daarna nog zoveel mogelijk bezoekjes in. Ik hoop elke keer een leuke date te kunnen versieren, dus wie zin heeft om me te vergezellen: let me know! Vrienden, familie, kennissen, … Het kan allemaal. Bovendien lijkt het me een fijne manier om nieuwe mensen te leren kennen. Nog beter dan in een banale koffiebar!

#spreadtheword
Natuurlijk kan je zo’n #donordate ook gewoon zelf met een vriend(in) plannen in een centrum bij jou in de buurt. Ik hoef daar echt niet per se altijd bij te zijn! Ha. Ik hoop vooral dat de hashtag een heel eigen leven gaat leiden en dat meer mensen ervaren hoe eenvoudig het is.

UPDATE! En of die hashtag een heel eigen leven is gaan leiden!

Begin dit jaar lanceerde ik de hashtag ‘donordate’ en nu maakt @rodekruisvlaanderen daar een officiële campagne van! Blinken van trots, zegt. 😉😇
Ze lanceren in de week van Halloween de eerste grootse 
#donordate. Speciaal voor deze editie organiseren ze op 31 oktober de Nacht van het Bloed en houden ze hun 12 donorcentra griezelig lang open tot 21u30. Wie langskomt met z’n lief, vriend, familielid of kennis van 28/10 tot en met 31/10 wordt bovendien éxtra in de watten gelegd. 

Klik
hier voor meer info!